Ekrem Tansel

Yaprak sarmasının içini bununla hazırlayın görümceniz çatlasın! Bir yiyen bir daha yiyor

Yaprak sarmasının içini bununla hazırlayın görümceniz çatlasın! Bir yiyen bir daha yiyor

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yaprak sarma, özellikle zeytinyağlı çeşitleriyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Hem taze asma yaprağından hem de salamura yapraktan sarma yapmanın püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız, bu tarifi mutlaka denemelisiniz. İşte, adım adım yaprak sarmanın detaylı tarifi:

Malzemeler

Yaprak Sarma İçin:

  • Salamura veya taze asma yaprağı

İç Harcı İçin:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • Kuru nane
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Sumak
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz

Pişirirken:

  • Yeteri kadar su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Sıvıyağ

Yapılışı

  1. Yaprak Hazırlığı:

    • Salamura yaprak kullanıyorsanız, fazla tuzunu gidermek için yaprakları saatler öncesinden ılık suya yatırın. Taze yaprak kullanıyorsanız, yaprakları soğuk suyla yıkadıktan sonra sıcak su dolu geniş bir kaba batırın. Yaprakların rengi değişince çıkarın.
  2. İç Harcın Hazırlanışı:

    • Pirinçleri güzelce yıkayıp süzün.
    • Kuru soğan ve sarımsakları rondoda çok ince olmayacak şekilde çekin ve geniş bir kaba alın.
    • Domatesleri rondoda püre haline getirip soğan ve sarımsak karışımına ekleyin.
    • Süzülen pirinçleri, ince kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, domates salçasını, biber salçasını, kuru naneyi, pul biberi, karabiberi, tuzu ve sumağı ekleyip iyice karıştırın.
  3. Sarma İşlemi:

    • Yaprakların üzerine 1 tatlı kaşığı kadar iç harç koyun, yaprakların kenarlarını içe katlayarak sarın.
    • Tencerenin dibine yaprak saplarını ve birkaç tane yaprak serin, sardığınız yaprakları tencereye dizin.
    • Bir kasenin içinde biber salçası, limon tuzu ve biraz sıvıyağı karıştırın ve sarmaların üzerine dökün.
    • Sarmaların üzerini geçecek kadar su ekleyin. Üzerine dolma taşı ya da uygun büyüklükte bir porselen tabak kapatın.
    • Tencereyi yüksek ateşte kaynatın, sonra kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin.
  4. Servis:

    • Pişen sarmaları servis tabağına alıp, sıcak veya soğuk servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Bu lezzetli yaprak sarma tarifi ile sofralarınızı şenlendirecek, konuklarınızı etkileyebilirsiniz. Parmaklarınızı yiyeceğiniz bu tarif, mutfakta harikalar yaratmanıza yardımcı olacak.