Turşuyu böyle yapın asla erimesin! Erimeyen kütür kütür turşu nasıl yapılır?
Kış hazırlıklarına başlamak için en uygun zaman şimdi. Anne sofralarından ünlü şeflerin menülerine kadar uzanan turşu, yeniden itibar kazanarak mutfakların favorisi haline geldi. Turşu kelimesi, Farsça kökenli olup "ağız yakan" ve "ekşi" anlamlarına gelir. Turşulamayı, tuzlanmış, sirkeye veya limona yatırılıp bekletilmiş sebze veya meyve olarak tanımlamak mümkündür. Geçmişi hakkında birçok rivayet bulunur; M.Ö. 7 bin, hatta 10 bin yıllarına ait bulgularda turşu yapıldığına dair kalıntılar olduğu söylenir. Şaşalı Osmanlı dönemi de turşuya olan düşkünlüğü ile bilinir. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze ve meyve yetiştirdiği bilinir. Turşu, bağışıklık sistemini bütüncül olarak korur ve güçlendirir. Bu koruyucu etki, hem içeriğindeki probiyotik bakteriler hem de turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin özellikleri ile gerçekleşir. Fermente bir yiyecek olduğu için bakteri açısından da zengindir. İşte kütür kütür turşu tarifi...
Malzemeler
- 2 kilo salatalık
- 1 kilo yeşil biber
- 1 kilo kelek
- 1 kilo yeşil domates
- 1 kilo acur
- 3 baş sarımsak
- 5 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 çay bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- Her bir turşu kavanozu için 7 adet nohut
- 2 litre su
Yapılışı
Dillere destan, kütür kütür güzel bir turşu yapmak için öncelikle salatalık, yeşil biber, kelek, yeşil domates ve acurları bol suda iyice yıkayıp ayıklayın. Turşunuzu isteğe bağlı olarak dilimleyerek de kavanozlara koyabilirsiniz. Turşu yapımında ilk püf noktası, kullanacağınız malzemelerin taze, diri ve sert olmasıdır. Turşu kuracağınız kavanozların dibine nohut attıktan sonra sebzeleri karışık bir şekilde yerleştirin. Turşunun içine koyduğunuz nohut, fermantasyon için gereklidir. Sebzelerin aralarına da ayıklanmış sarımsakları ekleyin. Şimdi de turşunun suyunu hazırlayalım. Geniş bir leğen ya da sürahide sirke, şeker, limon tuzu, iri kaya tuzu ve içme suyunu karıştırın.
Turşu ile Bağışıklığınızı Güçlendirin
Turşu yapımında ikinci püf nokta, iri turşu tuzu kullanmaktır. İnce çekilmiş tuz ya da sofra tuzu kullanılmaz. Üçüncü püf noktası ise turşunun içine mutlaka şeker eklenmelidir. Şeker, turşunun içine koyduğunuz sebzeleri sarartır. Elde ettiğiniz turşu suyu karışımını kavanozlara paylaştırın. Kavanozların kapağını sıkıca kapatarak serin ve karanlık bir yere kaldırın. Yaklaşık 20-25 gün içinde turşunuz hazır olacaktır. Turşu açıldıktan sonra serin bir yerde muhafaza edilmeli, mümkünse buzdolabında saklanmalıdır.Afiyet olsun!