Atilla Türkoğlu

Tadına bakan doyamıyor, kaşık kaşık yiyor! Kayserililer bu mantının tarifini arıyor

Tadına bakan doyamıyor, kaşık kaşık yiyor! Kayserililer bu mantının tarifini arıyor

Geleneksel Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan mantıyı en iyi Kayserililerin yaptığını biliyoruz. Peki, bu kadar ünlü olan Kayseri mantısının tarifi nedir? Kayseri mantısının püf noktası nedir? İşte keyifle yiyeceğiniz Kayseri mantısının detaylı tarifi...

Malzemeler

Mantı Hamuru için

  • 3,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta

İçi için

  • 250 g az yağlı kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Mantıyı Pişirmek için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Su

Sosu için

  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak

Yapılışı

Kayseri usulü mantımızı yapmaya öncelikle mantı hamurumuzu yoğurmakla başlıyoruz. Yoğurma kabına 3,5 su bardağı un ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırıyoruz.

Unun ortasına bir çukur açarak yumurtayı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Karıştırma esnasında 1 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Hazır olan hamurun üzerini streç film ile kapatıp dinlendiriyoruz. Hamur dinlenirken, uygun bir karıştırma kabına kıymayı, rendelenmiş soğanı, karabiberi, tuzu ve pul biberi ekleyip iyice karıştırıyoruz.

Bu Mantıyı Yemelere Doyamayacaksınız

Şimdi sıra mantı hamurumuzu açmaya geldi. Un serptiğimiz tezgaha hamuru alarak yoğurup toparlıyoruz. Hamuru 3 eşit parçaya ayırıyoruz ve her bir parçayı beze haline getiriyoruz. Un serptiğimiz tezgahta bezeleri tek tek yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde oklava ile açıyoruz.

Açtığımız hamuru bıçak ile küçük kareler halinde kesiyoruz. Kestiğimiz karelerin ortasına hazırladığımız kıyma harcından ufak parçalar koyuyoruz. Hamurun dört köşesini ortada birleştirerek mantı şeklini veriyoruz. Derin bir tencerede su kaynatıp mantılarımızı ekliyoruz ve 15-20 dakika kadar pişiriyoruz.

Bir sos tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağı eritip, 2 yemek kaşığı salça ekleyerek karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu pişen mantıların üzerine ekleyip karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Pişen mantıları geniş bir tabağa alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Üzerine pul biber, nane ve sumak serpiştirerek sıcak servis ediyoruz.

Afiyet olsun!