Sizin değil yemeğin eli böğründe, bu tarif başka yerde yok: Maraşlılar saklıyor, biz veriyoruz
İstiklal madalyalı şehrimiz Kahramanmaraş'ın dünyaca ünlü mutfağı, lezzet düşkünlerinin vazgeçilmezlerinden biridir. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Kahramanmaraş mutfağı, Anadolu'nun derin medeniyet birikimini ve zengin tarihini yansıtır. Bu mutfağın eşsizliği, şehrin geçmişinden ve kültürel zenginliğinden kaynaklanmaktadır.
NEFES KESEN TARİF DÜNYA GÜNDEMİNDE! USTASINDAN MARAŞ USULÜ ELİ BÖĞRÜNDE TARİFİ: BM LİSTESİNDE
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvurunun ardından, yöresel lezzetlerden "eli böğründe" yemeği coğrafi işaret aldı. Bu gelişme, Kahramanmaraş'taki restoran, lokanta ve fırınlarda büyük bir sevinçle karşılandı. Özellikle kuzu etinin taze sebzelerle buluşup taş fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzet, Kahramanmaraş'ın tarihi kapalı çarşısında esnafın taş fırına yemek bırakma geleneğiyle ortaya çıkmıştır. Şehrin hemen her köşesinde bulunan taş fırınlarda, odun ateşinde yavaş yavaş pişen bu yemek, eşsiz bir tat sunar. Fırınlı kasapların da bulunduğu şehirde, tepsi yemeğinizi sıcak sıcak koltuğunuzun altına alıp, dumanı üstünde tırnaklı pide veya lavaş ile mükemmel bir ikili oluşturabilirsiniz. Kahramanmaraş'a yolunuz düşerse, eli böğründe yemeğini denemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Peki, bu lezzeti taş fırın olmadan evlerimizde nasıl yapabiliriz? İşte tüm detaylarıyla eli böğründe tarifi:
MALZEMELER
- 1 kg kuzu eti
- 1 kg arpacık soğanı
- 1 kg domates
- 150 gram kuyruk yağı
- 5 adet yeşil köy biberi
- 5 adet kırmızı biber (Maraş biberi)
- 15 adet sarımsak
- Kırmızı pul biber
- Kırmızı toz biber
- Kekik
- Karabiber
- Tuz
YAPILIŞI
Öncelikle kuzu etinin kol kısmını kullanıyoruz. Dana eti tercih ederseniz, dana döş kısmını kullanabilirsiniz. Orta büyüklükte doğradığınız kuşbaşı etlere pul biber, kırmızı toz biber, kekik, karabiber ve tuz ekleyip iyice harmanlayın. Büyük bir fırın tepsisinin bir tarafına kuşbaşı etleri yerleştirin. Arpacık soğanları soyup etlerin yanına koyun. Biberleri yıkayıp ayıkladıktan sonra geniş dilimler halinde tepsiye yerleştirin. Sarımsakları soyup tepsinin bir köşesine ekleyin. Son olarak domatesleri yıkayıp dörde bölün ve tepsinin bir tarafına koyun. Kuyruk yağını ince ince dilimleyin ve hem etin hem de sebzelerin üzerine serpin.GELENEKSEL LEZZET
Fırında 220 derecede 1 saat pişirin. İlk 45 dakikadan sonra etin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen yemeği sıcak sıcak servis edin. Yanında tırnaklı pide veya lavaşla tüketebilirsiniz.AFİYET OLSUN