Poğaçaya 1 bardak ekleyin, balon gibi kabarsın! Süt yerine bunu eklemek yetiyor
Poğaça: Türk Mutfağının Gözdesi
Türk mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan poğaça, özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tercih edilir. Farklı malzemelerle zenginleştirilebilen poğaça, her damak zevkine uygun çeşitleriyle sofralarımıza lezzet katar.
Sütsüz Poğaça Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı instant maya (yarım paket)
- 3,5 su bardağı un
- Üzeri için: Yumurta sarısı
Hazırlık:
- Hamur için gerekli olan ılık su, sıvı yağ, yumurta akı, toz şeker ve tuzu geniş bir karıştırma kabına alın. Tel çırpıcı ile iyice çırpın.
- Daha sonra instant mayayı ve unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun.
- Hamur toparlanınca, üzerini streç filmle kapatarak ılık bir ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgaha alın ve tekrar yoğurarak toparlayın.
- Hamuru 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı içe doğru toparlayarak yuvarlak bezeler haline getirin.
- Şekillendirdiğiniz poğaçaları aralıklı olarak fırın tepsisine dizin ve 20 dakika tepsi mayası için bekletin.
- Tepsi mayası sonrası, ayırdığınız yumurta sarısını çırpın ve poğaçaların üzerine fırça yardımıyla sürün.
- Çatalın ucuyla poğaçaların üzerine çizikler atın. İsteğe bağlı olarak susam, çörek otu veya haşhaş serpebilirsiniz.
- 180 derece ısınmış, fansız fırında 25 dakika pişirin.
- Altı ve üstü güzelce kızaran poğaçalarınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Bu tarifle, süt kullanmadan kabaran ve yumuşacık poğaçalar hazırlayabilirsiniz. Pişirme süresine ve fırın ayarına dikkat ederek enfes sonuçlar elde edebilirsiniz.