Komşularınız bu tarif için birbirine düşecek! Evde künefe yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı: Bu tarif favori tarifiniz olacak
Bugün haberimizde tarih dolu Mezopotamya' yı Akdeniz' e bağlayan, yemekleriyle nam salmış Hatay mutfağından meşhur lezzet künefeyi ince ayrıntıları ile anlatacağız. Şerbetli tatlılar arasında başı çeken künefeyi diğer tatlılardan ayıran en önemli özelliği peynirli oluşu ve normal kadayıf tatlısına göre daha ince yapılmasıdır. Kendine has peyniriyle yapılan künefenin tadına doyum olmaz. Uzadıkça uzayan tuzsuz Antakya peyniri ile herkes tarafından bayıla bayıla yenilen bu tatlı, tarihi incelendiğinde Türk ve Osmanlı tarihindeki izlerine rastlamak mümkündür. İnce ince kıyılmış kadayıfın üzerine eriyen tuzsuz peynirin serpiştirilmesi, sonra tekrar kadayıf ile kapatılması ve her iki tarafının da çevrilerek pişirilmesinden oluşan eşsiz lezzet künefenin sunumunda ise Antep fıstığı başta olmak üzere; ceviz, fındık, hindistan cevizi de kullanılmaktadır. Gelelim şimdi geçmişten bugünümüze ulaşan bu lezzetin yapım aşamasına;
MALZEMELER
300 gr tel kadayıf
100 gr tereyağı
Künefe peyniri
İsteğe bağlı Antep fıstığı
Şerbeti için;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı şeker
Üzeri için;
Antep fıstığı
HAZIRLANIŞI
Dillere destan meşhur künefe için kullanacağımız kadayıfın taze olması çok önemli. Künefeye yapmaya öncelikle şerbetimizi hazırlamakla başlayalım. Bunun için uygun bir tencereye suyu ve şekeri alıp 10 dk kaynatıp daha sonra soğumaya bırakıyoruz. Kadayıfı küçük küçük bıçakla kıyalım. Tereyağını eritip ve yarısını 15 cm' lik yuvarlak künefe tabağına alıp bastırarak yayalım. Eğer künefe tabağınız yoksa küçük fırın tepsisinde de yapabilirsiniz. Eritilmiş tereyağının yarısını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirelim. Dilimlediğiniz peyniri üzerine dizelim, kalan kadayıfı da peynirin üzerine eşit şekilde yayıp, bastırarak sıkıştıralım. Künefeyi sulandırmaması için taze ve tuzsuz olarak satılan künefe peynirinin suyunu sıkarak süzelim. Üzerine tekrar tereyağını gezdirip tekrar sıkıştıralım.
BU LEZZET BAŞINIZI DÖNDÜRECEK
Tabağı ocağın küçük gözüne alıp kısık ateşte altı kızarana kadar pişirelim. Düz bir kapak yada tabak yardımıyla ters çevirip tekrar ocağa alalım ve çevirerek kızarana kadar pişirelim. Ocaktan alıp hiç bekletmeden üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...