Oklava yok merdane yok, kahvaltınıza renk katacak çıtır çıtır börek tarifi
Börek severlere harika bir haberimiz var. Mayalanma derdi olmadan, oklava ya da merdane kullanmadan kolay ve pratik bir şekilde yapabileceğiniz kıymalı el açması börek tarifimizi sizler için hazırladık. Bu tarifimizi dilerseniz sade peynirli, ıspanaklı veya patatesli olarak da yapabilirsiniz. Mutfağınızda sizi fazla yormadan kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. İşte oklavasız el açması kıymalı börek tarifimiz:
Malzemeler
Hamuru İçin:
- 5 su bardağı un
- 3 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
İç Harcı İçin:
- 300 gram kıyma
- 4 adet soğan
- 3 adet patates
- Sıvıyağ
- Tuz
- Karabiber
Hamuru Yağlamak İçin:
- 1 su bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI
Efsane lezzet oklavasız el açması börek tarifimiz için öncelikle hamur yoğurma kabını alalım. Unu ve tuzu ekleyip ortasını havuz gibi açarak suyu ve sirkeyi ilave edelim ve hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamurumuzu 8 eşit parçaya bölelim.
Her bir parçayı tabak büyüklüğünde açıp, fırça yardımıyla bolca sıvı yağ sürelim. Tüm hamurları bu şekilde hazırlayıp üst üste koyduktan sonra en az 1 saat buzdolabında bekletelim.
Hamurlar dinlenirken iç harcını hazırlayalım. Tavaya kıymayı alıp suyunu çekene kadar pişirelim. Daha sonra sıvı yağ ekleyip minik doğranmış soğan ve patatesleri ekleyip kısık ateşte kavuralım.
BU BÖREĞİN ÇITIRTISINA DAYANAMAYACAKSINIZ
Kavrulan harcımıza tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Tezgahı yağlayalım ve dinlenen hamurumuzun ilkini tezgaha alalım. Elle ya da çekiştirerek ince olacak şekilde açalım (hamur yırtılabilir, panik yapmayın. Rulo sardığımız için belli olmayacak).
Bir kenarına harçtan yerleştirip rulo şeklinde saralım. Rulomuzu yağlanmış tepsiye birbirinin etrafında döndürülecek şekilde yerleştirelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp tepsideki böreğin bitiminden başlayarak saralım. Üzerine sıvı yağ sürüp 170 derecelik önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...