Ekrem Tansel

Manda yoğurdu gibi yoğurt mayalamak isteyenler mutlaka denesin! İşte en lezzetli ve kıvamlı yoğurt mayalamanın püf noktaları

Manda yoğurdu gibi yoğurt mayalamak isteyenler mutlaka denesin! İşte en lezzetli ve kıvamlı yoğurt mayalamanın püf noktaları

Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte düşen sıcaklıklarla birlikte hastalıklarda baş göstermeye başladı. Okullarda da çocuklar arasında hastalık bulaşma devam ediyor. Hal böyle olunca uzman doktorlar hastalıklara yakalanmamak ve en önemlisi bağışıklığı güçlü tutmak için ev yapımı yoğurtların önemine dikkat çekiyor.

Çocuklar kadar yetişkinlerin de favorisi olan yoğurt, sağlık açısından sayısız faydası olduğu için bir süper gıda olarak kabul ediliyor. Yoğurt besin açısından zengindir. İnanılmaz bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca B kompleks vitaminleri, fosfor, potasyum ve magnezyum içerir. Metabolizmayı geliştirir ve tokluk hissi sağlar. Sütün bakteriyel fermantasyonundan yapılmış, ona faydalı özellikler sağlayan tam da bu işlemdir. Yoğurt yapımında Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi probiyotikler kullanılır. Sütü fermente ederler ve sütteki laktozu laktik aside dönüştürürler. Bu şekilde üretilen laktik asit, sütte bulunan proteinleri pıhtılaştırarak süte koyu bir doku ve ekşi bir tat verir.

YOĞURT TÜKETMENİN 10 SAĞLIK FAYDASI

  • SİNDİRİMİ İYİLEŞTİRİR

Her gün yoğurt tüketmek bağırsak hareketlerimizi düzenli tutar ve vücudumuzun florasını iyileştirir. Bağırsaklardaki zararlı bakterileri öldürür ve sindirim sistemimizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yoğurt ayrıca laktoz intoleransı, kabızlık, inflamatuar barsak hastalığı ve Helicobacter pylori bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonlarda da etkili bulunmuştur.

  • DOĞAL BAĞIŞIKLIK ARTIRICI

Düzenli yoğurt tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve vücudumuzu çeşitli enfeksiyonlara karşı korur. Yoğurt, gastrointestinal enfeksiyonlara, soğuk algınlığı, grip ve hatta kanser gibi solunum sorunlarına karşı etkili bir şekilde savaşır. Yoğurtta bulunan magnezyum, selenyum ve çinko da bağışıklığı artırır.

  • KANSER RİSKİNİ AZALTIR

Yoğurt anti-kanserojen özelliklere sahiptir ve vücudumuzu kolon, mesane ve meme kanserinden koruduğu bilinmektedir.

  • KAN ŞEKERİ DÜZEYLERİNİ DÜZENLER

Ev yapımı, şekersiz yoğurdun düzenli tüketimi kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve tip 2 diyabet hastaları için çok iyidir.

  • KEMİKLER İÇİN FAYDALI

Yoğurt zengin bir kalsiyum kaynağıdır, bu nedenle kemik sağlığını iyileştirmek için idealdir. Düzenli yoğurt tüketimi kemik kütlesini ve gücünü koruyarak kırık ve osteoporoz riskini azaltır.

  • ENFLAMASYONU AZALTIR

Günlük yoğurt tüketimi vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. Enflamasyon çoğu otoimmün hastalık, diyabet, kanser ve artritten sorumludur.

  • YÜKSEK TANSİYONU VE KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ DÜŞÜRÜR

Düzenli olarak yoğurt tüketmenin, kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir. Böylece yoğurt, kalp hastalıkları riskinin azalmasına neden olur.

  • İŞTAHI VE AĞIRLIĞI AZALTIR

Yoğurdun yüksek protein içeriği tok hissetmemizi sağlar, iştahımızı azaltır ve dolayısıyla kalori tüketimimizi azaltır. Bu da kilo kaybını teşvik eder.

  • DEPRESYONU AZALTIR

Yoğurttaki probiyotikler, kaygı ve stresi azaltmaya yardımcı olur, böylece depresyon hastalarının kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar.

  • ALERJİ BELİRTİLERİNİ AZALTIR

Yoğurt tüketmek, bağışıklık sistemimizin her türlü alerjiye tepki olarak ürettiği antikorların sayısını azaltır. Yoğurtta bulunan probiyotikler bu eylemden sorumludur.

TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL YAPILIR?

Tencereyi ocağın üzerine alın. Orta ateşte tahta kaşık yardımıyla sütü havalandırarak kaynatmaya başlayın. Bu şekilde havalandırarak 6-8 dakika kadar kaynattın. Fokurmaya başlayıp süt yükseldiğinde ocağın altını en kısığa alın ve 10 dakika daha kaynatın. Ardından ocaktan alın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Bu aşama yoğurdu mayalamaktaki en önemli aşama. Çünkü doğru ısıyı yakalayamazsanız yoğurdunuzu mayalamanız zor olacaktır. Eğer termometreniz varsa 42-45 dereceyi gördüğünüzde hemen mayanızı ilave edin. Ancak termometreniz yoksa serçe parmağınızı sütün kenarına hafifçe daldırın. Parmağınızı yakmayan bir ısı hissediyorsanız ne tamamen soğuk ne de tamamen sıcaksa mayalanma vakti gelmiş demektir. Maya miktarını da 1 litre süte 1 yemek kaşığı dolusu (tepeleme yemek kaşığı) maya olarak düşünebilirsiniz. Mayanızı bir kabın içine koyun ve bir miktar süt ilave ederek güzelce karıştırın. Ardından bu karışımı sütün içerisine ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Özellikle demir döküm tencerelerin ya da emaye tencerelerin içerisinde mayalanan yoğurtlar da daha uzun süre dayancaktır, aklınızda bulunsun. Bunun yanında yoğurt mayalarken kullandığınız mayanın taze, ekşimemiş ve yoğun kıvamlı bir maya olmasına da dikkat edin.

Ev yapımı yoğurt yaparken en büyük yanlış yoğurt tenceresinin kapağını kapatmak. Bunun nedenini de hemen açıklayalım. Buharlaşan su damlacıkları tekrar yoğurdun içine düşeceği için yoğurdunuz ya hiç tutmaz yada sulu bir kıvam alabilir. Bu yüzden mayayı kattıktan sonra tencerenizin kapağını kapatmayınız. Tencereniz üzerini makarna süzgeci yada bir elek ile kapatıp temiz bir beze sarmalayın. Hiç kıpırdatmadan yoğurdunuzun mayalanmasına izin verin. Mayalana yoğurdu hemen tüketmeyin iyice kıvam alıp tutması için ağzı açık bir şekilde buzdolabında 1 gün bekletin. İşte taş gibi yoğurdunuz hazır.