Kış aylarının vazgeçilmezi lokum gibi kabak tatlısı! Damak çatlatan lezzetiyle komşularınız bu tarifin peşinde koşacak
Sonbahar mevsiminin habercilerinden biri olan bal kabaklarını pazar ve market tezgahlarında görmekteyiz. Yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda arkeologlar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika’da ortaya çıktığını söylüyor. Bal kabağı sarıdan turuncuya çalan rengi ve sert kabuğuyla yuvarlak bir görünüme sahiptir. Bal kabağının nereden geldiğini öğrendiğimize göre şimdi de faydalarını öğrenelim.
BAL KABAĞININ FAYDALARI
- GÖRÜŞÜNÜZÜ KESKİNLEŞTİRİN
Bir fincan balkabağı size önerilen günlük A vitamini alımınızın %200'ünü sağlayabilir. Alırsanız, gözleriniz size teşekkür edecek. A vitamini, özellikle düşük ışık koşullarında sağlıklı gözlere sahip olmanıza ve daha net görmenize yardımcı olur.
- KANSER RİSKİNİZİ AZALTIN
Balkabağının A vitamini vuruşu başka bir büyük olay getiriyor: akciğer veya prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskini azaltıyor. Tek başına A vitamini takviyelerinden aynı korumayı alamazsınız.
- BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN
Beta karotene ek olarak, balkabağı C vitamini, E vitamini, demir ve folat içerir - bunların tümü bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Diyetinizde daha fazla balkabağı, bağışıklık hücrelerinizin mikropları savuşturmak için daha iyi çalışmasına ve bir yara aldığınızda iyileşmeyi hızlandırmasına yardımcı olabilir.
HİPERTANSİYONA YARDIM
Balkabağının zengin turuncu rengi de potasyumla dolu olduğunun bir işaretidir. Bu, kan basıncını düşürmek için çok önemlidir. Tuzsuz kabak çekirdeği aynı zamanda HDL kolesterol seviyelerini yükselten ("iyi" tür) mineraller ve bitki sterolleri ile doludur ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
- KARNINIZI DÜZLEYİN
Kabaklar lif bakımından yüksek ve kalori bakımından düşüktür. Bu, gün için genel yiyecek alımınıza eklemeden sizi tok hissettirdikleri anlamına gelir. Doldurmak için sağlıklı bir yol arıyorsanız, besin açısından zengin balkabağı iyi bir seçimdir. Diyetinizdeki lif artışı, sindirim sağlığını da destekler, bu nedenle içeri girenler düzenli olarak ortaya çıkar.
MALZEMELER
Bal kabağı
1 su bardağı şeker
Tahin
Ceviz
YAPILIŞI
Kış ayının gelmesi ile damak çatlatan lezzet bal kabağı tatlısı için öncelikle kabaklarımızı ayıklayalım ve ardından kabaklarımızı küp küp doğrayalım. Doğradığımız bal kabaklarını derin bir tencereye alıp üzerine 1 su bardağı şekeri ekleyelim ve 1 gün tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde bekletelim. Bir gün sonrasında bal kabaklarımızı ocağa alıp orta ateşte pişirelim.
Çatal ile yumuşaklığını kontrol ettikten sonra bir borcam veya tepsiye alarak önceden180 derecede ısıtılmış fırında 15-2o dakika kadar pişirelim. Kabak tatlımızın yanmaması için sık sık kontrol edelim. Pişen kabak tatlımızı fırında çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Daha sonrasında servis sırasında üzerine arzu ettiğiniz gibi ceviz veya tahin ilave ederek servis
edebilirsiniz.
Afiyet olsun...