Kimse buna dikkat etmiyor! Üzüm yaprağı sararken bu püf noktasına dikkat edin misafirlerinize şov yapın
Geleneksel Türk mutfağının başlıca lezzetlerinden biri olan yaprak sarmasına büyük küçük herkes bayılır. Yaprak sarması denilince adeta akan sular durur. Peki iyi bir kıymalı yaprak sarması nasıl yapılır?
Türk mutfağının zeytinyağlılarda bir numarası olan yaprak sarma nasıl yapılır? Taze asma yaprağından veya salamura yapraktan sarma yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte iyi bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz. İddia ediyoruz bu tarifimize hayran kalacaksınız. İyi bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız işin sırrı sosunda. Nasıl mı ? İşte tüm ayrıntıları ile yaprak sarmanın tarifi;
MALZEMELER
Üzüm yaprağı
2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı bulgur
1 adet soğan
Bir miktar maydanoz
200 gr kıyma
1 su bardağı domates sosu
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
2 çay kaşığı tuz
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
YAPILIŞI
Dillere destan yaprak sarması için öncelikle eğer asma yaprağını salamura kullanacaksanız fazla tuzunun çıkması için su dolu bir kaba yatırıp iyice tuzunun çıkmasını sağlamalısınız. Şimdi yaprak sarmanın yapım aşamasına geçelim. Uygun bir kapta yıkayıp güzelce süzdüğümüz pirinci, bulguru, ince ince doğranmış kuru soğanı ve maydanozu, kıymayı, domates sosunu, zeytinyağını koyup güzelce karıştıralım. En son üzerine salçayı, tuzu, pul biberi, kırmızı toz biberi, ve karabiberi ekleyip son kez tekrar karıştıralım. İşte yaprak sarmamızın iç harcı hazır. Güzelce tek tek sarmalarımızı dizelim.
PARMAKLARINIZI YEMEYE HAZIR OLUN
Sarmaları pişireceğimiz tencerenin tabanına asma yapraklarının saplarını dizelim. Sardığımız sarmaları güzelce dizelim. Şimdi de bir kasenin içinde salçayı, pul biberi, naneyi, tuzu, sıvıyağı ve ılık suyu karıştırıp sarmaların üzerine dökelim. Sarmaların üzerinin kararmaması için üzerine asma yaprağı serelim. Ortalama 1 saat boyunca kısık ateşte sarmalarımızı pişirelim. Bu süre sonunda sarmaları ister sıcak ister soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...