Kaynananız pastaneden aldı sanıyor! Çay sofralarının vazgeçilmezi haşhaşlı şekerpare tarifi

Kaynananız pastaneden aldı sanıyor! Çay sofralarının vazgeçilmezi haşhaşlı şekerpare tarifi

Akşam çayınızın yanına ağız tadınızı artıracak bir şerbetli tatlı mı arıyorsunuz? Ya da misafirleriniz mi gelecek? Endişelenmenize gerek yok! Hangi tatlıyı yapacağınıza karar verdik. Haşhaşlı şekerpare tatlısı ile damaklarınıza bayram ettireceksiniz. İşte haşhaşlı şekerpare tarifi:

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 paket tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

Kurabiyeleri ıslatmak için:

  • 1 su bardağı süt

Kurabiyeleri batırmak için:

  • 1 su bardağı haşhaş

Üzerini süslemek için:

  • Tuzsuz fındık, ceviz, badem

Yapılışı

Haşhaşlı şekerpare tarifimize şerbeti hazırlayarak başlayalım. Derin bir tencereye suyu ve şekeri koyup kaynatalım. Kaynayan şerbeti kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım. Şimdi hamuru yapmaya geçelim. Hamur yoğurma kabına tereyağını veya margarini alalım. Üzerine sıvıyağı ekleyip elimizle eritelim. Ardından irmiği ve hindistan cevizini ekleyip karıştıralım. Kontrollü bir şekilde un ekleyerek, ele yapışmayan ama çok sert olmayan bir hamur elde edelim. Un eklerken kabartma tozunu da ilave edelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim. Şekillendirdiğimiz hamuru önce süte, sonra haşhaşa batıralım. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayalım. Haşhaşlı şekerparelerin üzerini tuzsuz fındık, ceviz veya bademle süsleyebilirsiniz.

Ağzınızı Haşhaşlı Şekerpare ile Tatlandırın

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirelim. Her fırının pişirme süresi farklı olabilir, bu yüzden tatlıları pişirirken kontrol edelim. Tatlıları fazla kızartmamaya ve yakmamaya özen gösterin. Pişen şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti dökelim. Tepsinin dibinde biriken şerbeti kaşıkla alıp, tatlıların üzerine dökelim ki üst kısımları kuru kalmasın. Haşhaşlı şekerpareleri şerbetini iyice çekmesi için dinlenmeye bırakalım. Şerbetini çeken tatlıları servis tabağına alıp, isteğe göre yanında dondurma ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!