Herkes kurabiye yaparken aynı hatayı yapıyor! Kıyır kıyır kurabiye tarifi ile çay saatinizi neşelendirin
Çay saatlerinizde ağızda dağılan, kıyır kıyır bir tuzlu kurabiye tarifi arıyorsanız, bu tarif tam size göre! Bu enfes kurabiye bayatlamadığı için haftalarca saklama kabında gönül rahatlığıyla muhafaza edebilirsiniz. Hem pratik hem de hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu kurabiyeyi tadan misafirleriniz, tarifini almak için adeta sıraya girecekler. İşte detaylı tarifimiz:
MALZEMELER
- 200 gram tereyağı veya margarin
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 3.5 - 4 su bardağı un
Üzeri için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- Susam
- Çörek otu
YAPILIŞI
Damaklarda dağılan kıyır kıyır efsane tuzlu kurabiyemizi yapmak için hamur yoğurma kabını alalım. İçine oda sıcaklığındaki tereyağı veya margarini, sıvıyağı, yoğurdu, yumurta akını, sirkeyi, toz şekeri, kabartma tozunu, tuzu ve mahlebi ekleyelim. Bu malzemeleri iyice karıştıralım ve tereyağı veya margarinin tamamen erimesini sağlayalım. Ardından, kontrollü bir şekilde azar azar unu ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğuralım.
Hamura Şekil Verme
Kıvam alan hamura dilediğiniz şekli verebilirsiniz. İsterseniz kurabiye kalıplarından da faydalanabilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak kurabiyeleri yerleştirelim. Bütün hamur bitene kadar bu işleme devam edelim.ÇOCUKLARINIZ BU KURABİYEYİ KAPIŞACAKLAR
Bir kasenin içinde yumurta sarısını ve sıvıyağını iyice karıştıralım. Bu karışım, kurabiyelerin üzerinin daha parlak olmasını sağlayacaktır. Bir yumurta fırçası yardımıyla tüm kurabiyelerin üzerine bu karışımı sürelim. Ardından kurabiyelerin üzerine susam ve çörek otu serpelim. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişen kurabiyeleri fırından alıp soğumaya bırakalım. Soğuyan kurabiyeleri servis tabaklarına koyup ikram edelim.
Afiyet olsun!