İbrahim Uysal

Hamsiköy Sütlacı yapan başka tarif aramıyor! Çocuklar ve Eşiniz bu lezzete bayılacak

Hamsiköy Sütlacı yapan başka tarif aramıyor! Çocuklar ve Eşiniz bu lezzete bayılacak

Karadeniz mutfağının incisi Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü Hamsiköy sütlacı, damak çatlatan lezzetiyle tanınır. Karadeniz’in eşsiz tatlarından biri olan bu meşhur sütlaç, bir kez tadıldığında unutulmaz bir deneyim sunar. Her ne kadar yerinde yemesi ayrı bir keyif olsa da, aynı lezzeti evinizde de yakalamak mümkün. 2017 yılında coğrafi işaret tescili alan Hamsiköy sütlacı, yağlı süt, pirinç ve şeker ile hazırlanır. Özellikle yörenin bitki çeşitliliği ile beslenen ineklerin sütü kullanılarak yapılan bu tatlı, damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Hamsiköy sütlacı tarifi...

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı su

Üzeri için:

  • Bol fındık

Yapılışı

Efsanevi Hamsiköy sütlacını yapmak için önce sütü derin ve geniş bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Aynı anda başka bir tencerede pirinci 1,5 su bardağı su ile pişirin. Pişen pirinci kaynayan sütün içine ekleyip kıvam alana kadar kaynatın. Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için sürekli karıştırmanız önemli. Ardından şekeri ekleyip 2 dakika daha kaynatın. Bir kapta yumurta sarısı, un, 1 çay bardağı su ve tuzu karıştırıp sütlaca ekleyin ve hızla karıştırın. Bu şekilde 10 dakika daha kaynatıp vanilyayı ilave edin ve ocaktan alın.

Servis

Toprak kaselere sütlacı paylaştırın. Bu tarifle yaklaşık 6 kase sütlaç elde edersiniz. Kişi sayısına göre malzemeleri azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Toprak kaseleriniz yoksa, sufle kasesi ya da ısıya dayanıklı başka kaseler de kullanabilirsiniz. Fırın tepsisine kaseleri yerleştirip tepsinin yarısına gelecek şekilde su ekleyin. 250 derece fırında, sütlaçların üstü kızarana kadar pişirin. Sütlaçlar soğuduktan sonra üzerine bol fındık ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun!