Hafif bir tatlı arayanlar hiç düşünmeden bu tarifi yapıyor! Sütlü tatlıların baş tacı fırın sütlacı sizde hemen deneyin!
Akşam yemeğinden sonra çayın yanına şöyle güzel bir tatlı güzel gidiyor doğrusu. Diğer şerbetli tatlılara göre daha hafif dokusuyla fırın sütlaç sizi kendine hayran bırakacak. Sütlaç eski tarihte sütlü aş ismiyle ortaya çıkmış zamanla dilden dile bu isim sütlaç olarak değişmiştir. Tarihte Türklerin pirince ne kadar önem verdiğini görmekteyiz. Ayrıca Türkler hayvancılıkla da uğraştıkları için süt ve süt ürünleri de çok yaygındı. Sütlaç, Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün dışında Türk kaynaklarında, Mehmet oğlu Eşref’in Hazaniüs’saadat eseri gibi 15. yüzyılda yayınlanmış tıp kitaplarında geçmektedir. Eski dönemlerde şimdiki gibi şeker tüketimi olmadığı için yapılan sütlaç altın değerindeydi. Sütlaç temelde üç beyaz malzemeyle yani süt, pirinç ve şeker ile hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle fırın sütlaç; topraktan yapılmış güveçlere konup, fırınlanmasıyla bizi kendine hayran bırakır. Sütlacın üstünün hafif yanık olması önemle tercih edilir. Fırın sütlaçlar kavrulmuş fındıkla servis edilirken, normal sütlaçlar genellikle tarçın ile servis edilir. Şimdi geçmişten gelen bu lezzetine nasıl yapıldığını öğrenelim. İşte fırın sütlacın tarifi şöyle;
MALZEMELER
5 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)
YAPILIŞI
Fırın sütlaç yaparken tercihe göre isterseniz pastörize süt, isterseniz köy sütü kullanabilirsiniz. Hatta köy sütü ile yapılan sütlaçların rengi daha sarı ve tadı daha muhteşemdir. Fırında sütlaç için öncelikle pirinçleri süzgeçte yıkayalım. Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayalım. Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatalım.
GEÇMİŞTEN GELEN DAMAK ÇATLATAN LEZZET
Süt kaynamaya başlayınca şekeri ve yarım su bardağı sütle açtığımız buğday nişastasını ilave edelim.15 dk daha kaynatıp altını kapatalım. Fırın için uygun ısıya dayanıklı olan özellikle toprak güveç tercih ediniz. Sütlacı fırın kaselerine paylaştıralım. Fırın tepsisine de kaselerin yarısına gelecek kadar soğuk su dolduralım. Tepsiyi fırının en üst rafına yerleştirip 180 derecede sütlaçların üzeri kızarana kadar fırınlayalım.
AFİYET OLSUN...