Gaziantepli gelse bu tarif kadar lezzetli yapamaz! Gaziantep usulü yuvalama tarifi nasıl yapılır
Türk mutfak kültürünün en önemli temsilcilerinden biri olan Gaziantep, benzersiz lezzetleriyle her daim dikkat çekiyor. Tarih boyunca pek çok kültürü bünyesinde barındıran Gaziantep mutfağı, yüzlerce farklı lezzetli yemeğiyle öne çıkmaktadır. Hem Türkiye'den hem de dünyanın çeşitli bölgelerinden insanlar, bu eşsiz tatları yerinde deneyimlemek için Gaziantep'e seyahat ediyor. Hatta bazı gurmeler, sadece Gaziantep mutfağının tadını çıkarmak için günübirlik uçak seyahatleri yapmaktadır. İşte Gaziantep'in ünlü yuvalama yemeğinin detaylı tarifi:
MALZEMELER
Yuvalama için:
- 1 büyük kase haşlanmış nohut
- Etli kemik
- Yarım kilo süzme yoğurt
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz
Yuvalama köfteleri için:
- 250 gram orta yağlı dana kıyma
- 2 su bardağı yuvalamalık pirinç unu (öğütülmüş pirinç)
- Yarım çay bardağı irmik
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- Karabiber
- Tuz
Üzeri için:
- Sıvıyağ
- Kuru nane
YAPILIŞI
Öncelikle nohutları geceden ılık su ile ıslatın. Şimdi yuvalamanın köftelerini yapmaya başlayalım. Yoğurma kabına kıymayı, yuvalamalık pirinç ununu, yumurtayı, irmiği, rendelenmiş kuru soğanı, karabiberi ve tuzu alıp 5 dakika boyunca yoğurun. Ardından nohut büyüklüğünde tek tek yuvarlayın. Yuvalama köftelerini buharda haşlayın ve soğumaya bırakın. Düdüklü tencerede etli kemiği pişirin.
YUVALAMA KÖFTELERİ İNCE İŞÇİLİK GEREKTİRİYOR
Düdüklü tencerenin kapağını ilk başta kapatmayın. Kemiği koyduktan sonra ilk kaynamada suyunu döküp, yeni su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp pişirin. Bu işlem, et yemeğinde ilk kaynadığında üzerinde oluşan kef (köpük) kısmından kurtulmak için yapılır. 25 dakika pişen kemiğe ıslanmış nohutları süzüp ekleyin. 20 dakika daha pişirin. Nohutun cinsine göre pişmesini kontrol edin. Etleri kemikten ayırıp didikleyin. Tencereden kemiği çıkarın. Derin bir kaba süzme yoğurdu, unu ve yumurtayı ekleyin. Karışımı iyice çırpın. İçine çok az kemik suyundan kontrollü bir şekilde ekleyin. Birden eklerseniz yoğurt kesilecektir.
MİS GİBİ DUMANI ÜSTÜNDE YUVALAMA ÇORBASINI KİM İSTEMEZ Kİ!
Ilıyan yoğurtlu karışımı azar azar tencereye ekleyin ve bir yandan karıştırmaya devam edin. Bu arada yuvalama köftelerini de tencereye ekleyin. Köfteler pişince, ayrı bir sos tenceresinde sıvıyağı ve naneyi kızdırın. Üzerine dökün. Çorbanız hazır. Sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...