Atilla Türkoğlu

Evde çiğköfte yapmak bu tarifle çok kolay, çiğköfte ustalarında müthiş tarif

Evde çiğköfte yapmak bu tarifle çok kolay, çiğköfte ustalarında müthiş tarif

Güneydoğu Anadolu bölgemizle özdeşleşen ve çokça sevilen lezzetlerden biri olan çiğ köftenin temel malzemesi bulgurdur. Çiğ köfte, özel tırtıklı tepsilerde özenle yoğrularak hazırlanır. Esmer bulgur, et (yöreye bağlı olarak), soğan, salça, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğrulmasıyla elde edilen bu yiyecek, adından da anlaşıldığı gibi pişirilmeden hazırlanır. Geçmişi 4.000 yıl öncesine dayanan bu lezzetli yiyecek, doyurucu özelliği nedeniyle sporcular ve diyet programı uygulayanlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketilmektedir. Bulgur, isot, kıyılmış et (isteğe bağlı), salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların karıştırılmasıyla yapılan çiğ köfte, genellikle marul ve lavaş ile servis edilir. İnsan vücuduna A ve C vitamini takviyesi yapan çiğ köfte, aynı zamanda kolesterolü düşürücü etkiye de sahiptir.

Bugün sizlerle, Peygamberler şehri olarak bilinen güzel Şanlıurfa ilimizle özdeşleşmiş olan yumurtalı çiğ köfte tarifimizi paylaşacağız. İşte tüm detayları ile yumurtalı çiğ köfte tarifi:

Malzemeler

  • 4 çay bardağı köftelik bulgur
  • 1 küçük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • İsot
  • 1 limon
  • 4 yumurta
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Taze soğan

Yapılışı

Efsane lezzet yumurtalı çiğ köfteyi yapmak için öncelikle isotu bir kaba alıp üzerine su ekleyerek bekletelim. Ardından çiğ köfte tepsimize bulguru, kuru soğanı, sarımsağı, domates salçasını, biber salçasını, tuzu, karabiberi ve 4 parçaya bölünmüş yıkanmış limonu ekleyelim. Bu malzemeleri iyice karıştıralım. En son isotu da ekleyip yoğurmaya başlayalım. Yoğururken su eklemenize gerek yok, ellerinizi ıslatmanız yeterli olacaktır. Bulgurun yumuşayıp yumuşamadığını kontrol ediniz.

Bu Lezzete Şapka Çıkartılır

Bulgur yumuşadığında, bir tavada zeytinyağını kızdırın. Üzerine bir kasede çırpılmış yumurtayı ekleyip pişirin. Yumuşayan bulgura önce yumurtanın yağı süzdürülür, ardından yumurta eklenir. Bulgur ve yumurta tekrar karıştırılır. Daha sonra yeşillikler eklenir, biraz karıştırılıp şekillendirilir ve servis tabağına dizilir. Marul, maydanoz, taze nane ve limon ile servis ediniz.

Afiyet olsun!