Ekmek almak bile pahalandı! Evde ucuza kendiniz ekşi mayalı ekmek yapabilirsiniz

Ekmek almak bile pahalandı! Evde ucuza kendiniz ekşi mayalı ekmek yapabilirsiniz

Ekşi mayalı ekmek tarihsel açıdan büyük önem taşır, çünkü kökeni M.Ö. 3000'lere, antik Mısır uygarlığına kadar uzanır. Ekşi maya, 5000 yıl boyunca tüm ekmek türleri için kullanılmıştır. Ancak yaklaşık 150 yıl önce fırıncılık sektöründe ekmek mayasının ortaya çıkmasıyla birlikte, ekşi maya yapımı unutulmaya başlamıştır. Ekmek mayası, fermantasyonu hızlandırdığı ve ekmeği daha kıvamlı hale getirdiği için tercih edilmiştir. Günümüzde ise, geleneksel, doğal ve sağlıklı olanın ön plana çıkmasıyla tüketiciler yeniden ekşi mayalı ekmeği tercih etmeye başlamıştır. Bu da dünya genelinde 5000 yıllık bu geleneğin ekmek ustaları tarafından yeniden tutkuyla yaşatılmasını sağlamıştır.

Ekmeği yapmadan önce elinizin altında bulunması gereken temel malzeme ekşi maya. Un ve suyu karıştırıp belli aralıklarla besleyerek canlandırma mantığına dayanan ekşi maya oldukça hassas bir yapıya sahiptir. En kolay yöntem, güvendiğiniz bir ekşi mayayı alıp evde besleyerek çoğaltmaktır.

Malzemeler

  • 400 gram ekmeklik un
  • 300 ml su
  • 90 gram ekşi maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Bir gün önceden beslemeye başladığımız ekşi mayayı kontrol edelim. Eğer mayanız suya koyduğunuzda dibe çöküyorsa kullanıma hazır değildir; suda yüzüyorsa kullanıma hazır demektir. Uygun bir kapta ekşi mayayı ve suyu güzelce karıştıralım. Hamuru hazırlamak için hamur yoğurma kabını alalım. İçine unu, tuzu iki kez elekten geçirip ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyelim. Yavaş yavaş yoğurarak ele yapışan, cıvık bir hamur elde edelim. Hamuru elde ettikten sonra üzerini kapatıp yarım saat mayalanması için bekletelim. Yarım saatin sonunda ilk katlama işlemini yapalım. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekletelim. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirelim. Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirerek onu da unlayıp hamuru içine yerleştirin ve kapağını kapatalım.

Mis Gibi Buram Buram Anadolu

Fırına içi sıcak su dolu bir kap yerleştirelim ve hamuru bu şekilde bir saat daha dinlendirelim. Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Evinizde yoksa borcam da kullanabilirsiniz. Mayalanmaya bıraktığımız hamuru yerleştirip şekil vererek kapağını kapatalım. Fırını 200 derece ısıtmaya başlayalım. Fırının içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin. Fırın ısındığında ekmeği fırına verelim. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirelim. İşte ekşi mayalı ekmek tarifimiz bu kadar...

Afiyet olsun...