Emine Saydam

Çocukları uykudan uyandıran poğaça tarifi veriyoruz! Kokusunu alan mutfağa koşuyor

Çocukları uykudan uyandıran poğaça tarifi veriyoruz! Kokusunu alan mutfağa koşuyor

Sabah kahvaltınıza veya beş çaylarınızın yanına yakışacak, tam da ağzınıza layık bir dereotlu poğaça tarifi ile karşınızdayız. Yedikçe yedirten, üstelik mayalanma derdi olmayan bu poğaça tarifimizi çok seveceksiniz. Mutfakta fazla zaman harcamadan kolaylıkla yapabileceğiniz dereotlu poğaçayı, çocuklarınızın beslenmelerine de gönül rahatlığıyla koyabilirsiniz. İşte ağızda dağılan kıyır kıyır dereotlu poğaçanın tarifi:

MALZEMELER

  • Yarım paket margarin ya da tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım demet dereotu
  • Alabildiğince un

İçi için:

  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri

YAPILIŞI

Kıyır kıyır dereotlu poğaça tarifimize başlarken, ilk olarak hamur yoğurma kabını hazırlayalım. Kabın içine margarini veya tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve yumurtayı ekleyip malzemeleri iyice karıştıralım. Ardından şekeri, tuzu, elma sirkesini ve kabartma tozunu ekleyip karıştırmaya devam edelim. Azar azar ve kontrollü bir şekilde unu ilave edelim. Hamur kıvamına geldiğinde, ince doğranmış dereotunu ekleyip tekrar yoğuralım. Şimdi dereotlu poğaçalara şekil verme aşamasına geçelim. Şekil vermeden önce bir kapta beyaz peyniri ve rendelenmiş kaşarı karıştıralım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım ve avucumuzun içinde açalım. Açtığımız hamurun ortasına peynir karışımını koyup, kenarlarını iyice kapatalım ki peynirler dışarı taşmasın.

BU POĞAÇANIN MAYALANMA DERDİ DE YOK

Dereotlu poğaçalarınızı dilerseniz peynir eklemeden sade olarak da yapabilirsiniz. Ya da hamurun yarısını peynirli, yarısını da sade olarak hazırlayabilirsiniz. Tercih tamamen size bağlı. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dereotlu poğaçalarımızı tek tek dizelim. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkan dereotlu poğaçalarımızı servis tabağına alıp sıcak sıcak ikram edelim.

Afiyet olsun...