Cemre Duman

Çıtır çıtır kıvamında baklava tarifi! Kaynananız kıskanacak, eltiniz çatır çatır çatlayacak

Çıtır çıtır kıvamında baklava tarifi! Kaynananız kıskanacak, eltiniz çatır çatır çatlayacak

Baklavanın Püf Noktaları ve Tarifi

Baklava yapmanın en önemli sırrı hamurunun kalitesinde yatmaktadır. Kaliteli malzemelerle hazırlanan hamur, baklavanın lezzetini ve kalitesini artırır. Taze un ve yumurtalar kullanarak hazırlanan hamurların tadına doyum olmaz. Hamuru açarken olabildiğince ince açmaya özen gösterilmelidir. Hamur ne kadar ince olursa, baklavanın çıtırlığı da o kadar artar. Fındık ve şeker karışımını hazırlarken, fındıkların ince kıyılmış ve şekerle iyice harmanlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Bu karışımı baklava hamurunun arasına eşit olarak yayarak her dilimde aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Baklava yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tereyağının kaliteli olmasıdır. İşte baklava yapmanın püf noktaları…

Baklava Tarifi

Malzemeler

Hamur İçin:

  • 5 su bardağı un (200 ml)
  • ½ çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı ılık süt
  • ½ çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin:

  • 500 gram dövülmüş ceviz

Üzeri İçin:

  • 300 gram tereyağı (yaklaşık 21 yemek kaşığı)

Açma İşlemi İçin:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta

Şerbeti İçin:

  • 4 su bardağı toz şeker (200 ml su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 5 su bardağı su

Baklava Nasıl Yapılır?

  1. Şerbet Hazırlığı: Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencereye koyarak ocağı açın. Şeker tamamen eriyip kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak şerbeti soğuması için bir kenara alın.

  2. Hamur Hazırlığı: Hamur için süt hariç tüm malzemeleri bir karıştırma kabına ekleyin. Ardından ılık sütü yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Hamurun kıvamına göre gerekirse ekstra süt veya un ekleyebilirsiniz. Hamuru 15 dakika yoğurup kulak memesi kıvamına getirin. Hazırlanan hamuru 30 eşit parçaya ayırarak üstünü temiz bir bezle örtün.

  3. Hamurun Açılması: Nişasta ve unu karıştırıp her bezeyi açmadan önce nişastalı karışımdan az miktarda dökün ve tabak büyüklüğünde açın. Pasta tabağı büyüklüğündeki yufkaların arasına nişasta serpiştirip üst üste koyarak nemli bir bezle örtün.

  4. Tepsi Hazırlığı: Baklava yapacağınız tepsinin tabanını ve kenarlarını iyice yağlayın. Tepsiye 3 kat yufka serip üzerine bolca ceviz serpiştirin. Bir kat daha yufka serdikten sonra tekrar ceviz serpiştirip en son kat olacak şekilde üst katına 2 yufka serin. Tüm malzemeler bittiğinde tatlıyı dilediğiniz şekilde dilimleyin.

  5. Tereyağı ve Pişirme: Eritilmiş tereyağını yufkaların üstüne iyice yayıp ıslanmamış yer kalmamasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.

  6. Şerbetleme ve Servis: Soğuyan şerbeti fırından çıkan tatlının üzerine dökün. Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 3 saat bekleyin. Şerbetini çeken baklavaları servis edebilirsiniz.

Bu tarifle, lezzetli ve çıtır çıtır bir baklava hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!