Çayın yanına en geleneksel lezzet! Bu tarif komşularınızı peşinizden koşturacak: Konuklarınıza Erzurum ketesi ile şov yapın
Erzurum mutfağıyla özdeşleşen Erzurum ketesi hem kahvaltıda hem de misafir ağırlarken sunulan bir lezzettir. Erzurum ketesi, yöre halkı tarafından sık sık tüketilir. Özellikle yöresel tarif sevenler için Erzurum ketesi tarifi favori olabilir. Kete evde bulunan malzemelerle yapılıyor. İşte adım adım Erzurum'un meşhur yöresel lezzetinin ayrıntıları şöyle...
MALZEMELER
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı içine sarısı üzerine
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
6 yada 6,5 su bardağı un(kontrollü)
İçine sürmek için;
150 gr eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Arası için;
Peynir
Üzerine sürmek için;
Yumurta sarısı
YAPILIŞI
Dillere destan Erzurum ketesi için öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Bunun için hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine süt, su maya şekeri karıştırıp diğer malzemeleri ekleyip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım. Hiç mayalandırmadan 17-18 bezeye ayırıp açmaya başlayalım. Servis tabağı büyüklüğünde açıp üzerine tereyağı ve sıvı yağ karışımından biraz döküp yağlayalım. Daha sonra bir kenarı ortaya katlayıp tekrar o kenar üzerine yağ gezdirip sürelim. Diğer kenarında katlayıp yağ sürüp kare hale getirelim. İç harcını koyalım. İç harç konulacak kısma yağ sürmüyoruz.
BU LEZZET TAM BİR EFSANE
Bohça şeklinde uçları ortada birleştirelim ve orta kısma basıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Tüm bezeler için aynı işlemi uygulayalım. Ketelerin üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla şekil verelim.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirelim. Pişen ketelerimizi fırından alalım ve servis edelim.
Afiyet olsun