Yasemin Döngü

Çayın yanına en çok yakışan kurabiye tarifi! Misafirleriniz ayıla bayıla yiyecek, başka yokmu diyecek

Çayın yanına en çok yakışan kurabiye tarifi! Misafirleriniz ayıla bayıla yiyecek, başka yokmu diyecek

Günün her saatinde gönül rahatlığı ile tüketebileceğiniz enfes bir kurabiye tarifi arıyorsanız, doğru adrestesiniz. Bu kurabiye, hem doyurucu hem de oldukça vitaminlidir. İşte dillere destan atom kurabiyenin ayrıntılı tarifi:

MALZEMELER

İç Harcı:

  • 10 adet kuru incir
  • 6 adet kuru kayısı
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 10 adet ceviz
  • 3 orta boy elma
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Hamuru İçin:

  • 1 paket margarin veya tereyağı
  • 1 yumurta sarısı (akı dışına kullanılacak)
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4,5 su bardağı)

Üzeri İçin:

  • Kırılmış fındık (bir kase yeterli)
  • 1 kase pekmez

YAPILIŞI

Atom kurabiyemizi yapmak için ilk olarak iç harcı hazırlamakla başlayalım. Rendelenmiş elmayı ve şekeri yapışmaz bir tavada kavuruyoruz. İncir ve kayısıyı küp küp küçük parçalar halinde doğruyoruz. Kavrulan elmanın içine incir, üzüm, kayısı ve cevizi ekleyip ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz, böylece incir ve kayısılar yumuşuyor.

Şimdi de kurabiyenin hamurunu hazırlayalım. Bir hamur yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarini veya tereyağını, yumurta sarısını, yoğurdu, sıvıyağı, vanilyayı ve kabartma tozunu alıp karıştıralım. Üzerine kontrollü bir şekilde azar azar unu ekleyelim ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.

Ellerimize ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içini açıyoruz ve elmalı incirli harçtan alıp içine koyuyoruz. Ağzını kapatıp avucumuzda yuvarlıyoruz. Daha sonra kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra fındığa bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Son olarak üzerine bir yemek kaşığı pekmez gezdiriyoruz.

Afiyet olsun!