Bunu yemeyen pilav yedim demesin! Masterchef ustaları bile yapamıyor, Özbek usulü pirinç pilavı tarifi
Yüzyıllar süren gelişim ve mükemmelleşmenin sonucunda ortaya çıkan Özbek Pilavı'nı mutlaka denemelisiniz. Bu pilav, Orta Asya'da neredeyse her ülkede bilinir ve sevilir, fakat en mükemmel haliyle Özbekistan'da doğmuştur. Özbekistan'da pilav, doğumdan ölüme, düğünlerden yıldönümlerine ve bayramlara kadar her önemli olayda sofraların baş tacıdır. Özbekler, bu eşsiz lezzetin kökenini ünlü bilim insanı İbni Sina'ya dayandırır. Rivayete göre İbni Sina, insan sağlığı için en ideal malzemeleri bir araya getirerek bu pilavı oluşturmuştur. Bugünkü haberimizde, Özbek pilavının yapılışını ve gerekli malzemeleri detaylıca anlattık. Evlerinizde kolayca yapabileceğiniz bu pilavı afiyetle tüketebilirsiniz.
MALZEMELER:
- 500 gr kuşbaşı et
- 3 adet büyük boy havuç
- 2 adet orta boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- 3 su bardağı baldo pirinç
- 1 fincan badem
- 4,5-5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1-2 baş sarımsak
YAPILIŞI:
Efsanevi Özbek pilavı için öncelikle kuşbaşı etleri tencerede yüksek ateşte 4-5 dakika kavurun, ardından kısık ateşte suyunu salıp pişmeye bırakın. Tencerenin kapağını kapatarak etlerin kendi suyunu çekmesini bekleyin. Eğer etler yumuşamazsa 1 çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz. (Bu işlemi düdüklü tencerede de yapabilirsiniz.) Etler pişerken diğer malzemeleri hazırlayın. Soğanları yemeklik doğrayın, havuçları rendeleyin ve bademleri ılık suda 10 dakika bekletip kabuklarını soyun.BU LEZZETİ KAŞIKLAMAYA DOYAMAYACAKSINIZ
Pirinçleri nişastasından arınana kadar iyice yıkayın. Pilav tenceresine pişmiş ve suyunu çekmiş etleri ekleyip kendi yağında hafifçe kavurun. Tereyağını ekleyip eriyince soğanları ilave edin ve kavurun. Ardından havuçları ve bademleri ekleyip 5 dakika daha kavurun. Son olarak pirinci, tuzu ve karabiberi ekleyip 1-2 kez karıştırın, kaynar suyu ekleyip kapağı kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu biraz çektikten sonra 1-2 baş sarımsağı pilavın ortasına koyun. Pilav tamamen suyunu çekince altını kapatıp demlenmeye bırakın.AFİYET OLSUN...