Murat Çağrı

Bu tarifle helva yapmayan helva yaptım demesin! Hazır helva ile sıcacık helva tarifi

Bu tarifle helva yapmayan helva yaptım demesin! Hazır helva ile sıcacık helva tarifi

Balık sofralarının vazgeçilmezleri arasında mezeler ve salataların yer aldığı herkesçe malum. Ancak, balık denince akla ilk gelen şeylerden biri de tahin helvasıdır. Mezelerin ve sohbetin eşlik ettiği balık sofralarını taçlandıran en önemli ritüellerden biri de fırında helva yemektir. Balık restoranlarında yemekten sonra helva servis edilmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. Halk arasında "Balıktan sonra helva yiyin ki, balık öldüğünü anlasın" şakası oldukça meşhurdur. Sütlü tatlılar, balığın bayat olma ihtimaline karşı tercih edilmezken; şerbetli tatlılar ise yüksek şeker oranı nedeniyle mideye rahatsızlık verebilir. İşte bu noktada tahin helvası, ideal tatlı olarak devreye girer ve balıktan sonra oluşabilecek kan şekeri düşüklüğünü önler.

Balığın üzerine helva yenmesinin tek sebebi bu değil elbette. Tahin helvası, içerdiği tahin sayesinde balık sofralarının sağlıklı bir tamamlayıcısıdır. Nasıl mı? Tahin, denizlerdeki kirlilikten dolayı balıklarda biriken ağır metalleri nötralize eder, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden vücudu korur. Aynı zamanda vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek mide asit dengesini normalleştirir. Bu yüzden tahin helvası, balık sofralarına sadece lezzetli bir son değil, aynı zamanda sağlık dostu bir alternatif sunar.

Malzemeler

  • Yarım kilo tahin helvası
  • 1 su bardağı süt

Yapılışı

Efsane lezzet fırında sıcak helva tarifimize öncelikle tahin helvasını küpler halinde keserek başlayalım. Derin bir kap alıp küp helvaları çatal ile ezelim. Üzerine 1 su bardağı süt ekleyip güzelce karıştıralım. Dilerseniz blender da kullanabilirsiniz. Elde ettiğimiz helvalı karışımı toprak güveçlere veya sufle kaselerine yerleştirelim. Fırında sıcak helva yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, karışımı kaselerin yarısına kadar doldurmaktır.

Bu Lezzet Başınızı Döndürecek

Aksi takdirde, fırında pişen sıcak helva taşabilir. Toprak güveçleri fırın tepsisine veya fırının ızgara kısmına dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Hızlı pişen bir tatlı olduğu için başından ayrılmamakta fayda var. Fırında pişen sıcak helvaları alıp servis edelim. Aman dikkat, sıcak helvayı yerken ağzınızı ve dilinizi yakmayın. Yemek için sabırlı olun.