Bu poğaça kendini balon sanıyor! Tepsilere sığmayan pamuk gibi puf puf poğaçanın kokusu tüm binayı saracak!
MALZEMELER
2 yumurta akı (sarıları üzerine)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
4 yemek kaşığı şeker
5,5-6 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
Arası İçin;
Kaşar peyniri
Üzeri İçin;
Yumurta sarısı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Susam
YAPILIŞI
Tepsilere sığmayan pamuk poğaça tarifimiz için öncelikle hamur yoğurma kabımızı alalım. İçine yumurta aklarını alalım. Daha sonra üzerine süt, sıvı yağ, ılık su, maya ve şekeri alalım ve karıştıralım. Unumuzu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde karıştırma kabımıza ekleyelim. Üzerine tuzu da ekledikten sonra spatula yardımı ile karıştıralım. Hamurumuz katılaştıktan sonra tezgaha alalım ve elimizle yoğurmaya başlayalım. Güzelce kıvam alan hamurumuzu mayalanması için tekrar yoğurma kabına alarak üzerini streçleyelim ve temiz bir örtü ile sararak yaklaşık 1,5 saat kadar mayalanmaya bırakalım. Mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım ve un serptiğimiz tezgaha alalım. Hamurumuzun havasının çıkması için 1-2 kere daha yoğuralım. Yoğurduktan sonra hamurumuzu kesme aşamasına geçelim. Hamurumuzu 20 eşit parçaya ayıralım ve elimizle beze haline getirelim.
BU POĞAÇA KENDİNİ BALON SANIYOR
Bezenin birini alarak elimizle hafifçe genişletelim, içerisine kaşar peynirini yerleştirerek hamurun uç kısımlarını birleştirerek elimizle yuvarlayalım. Tüm bezelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim ve hazır hale getirdiğimiz poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Şimdi de poğaçalarımızın tepsi mayası alması için bu şekilde en az 20 dakika bekletelim. Dilerseniz 50 derecede ısıttığınız fırında da tepsi mayası olayını gerçekleştirebilirsiniz. Tepsi mayasını alan poğaçaların üzerine bir kasede karıştırdığımız yumurta sarılarını ve sıvıyağ karışımını yumurta fırçası yardımı ile poğaçalarımızın üzerine tek tek sürelim. En son poğaçaların üzerine susam serpelim. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında poğaçalarımızın üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişen poğaçalarımızı fırından çıkartarak ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edelim.
Afiyet olsun.