Balkabağı sevmeyen kalmasın, en lezzetli balkabağı tatlısı: Yiyen müptelası olacak

Balkabağı sevmeyen kalmasın, en lezzetli balkabağı tatlısı: Yiyen müptelası olacak

Sonbaharın gelişini müjdeleyen bal kabakları, pazar ve market tezgahlarını süslemeye başladı. Arkeologların yaptığı çalışmalar, bal kabağının 7500 yıl önce Orta Amerika’da ortaya çıktığını gösteriyor. Sarıdan turuncuya uzanan rengi ve sert kabuğuyla dikkat çeken bu sebzenin faydalarına göz atalım.

BAL KABAĞININ FAYDALARI

GÖRÜŞÜNÜZÜ KESKİNLEŞTİRİR

Bir fincan bal kabağı, günlük önerilen A vitamini alımının %200'ünü karşılar. A vitamini, özellikle düşük ışık koşullarında göz sağlığını destekler ve daha net bir görüş sağlar.

KANSER RİSKİNİ AZALTIR

Bal kabağının yüksek A vitamini içeriği, akciğer ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskini azaltabilir. A vitamini takviyeleri tek başına aynı korumayı sağlamaz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Bal kabağı, beta karotenin yanı sıra C vitamini, E vitamini, demir ve folat içerir. Bu besinler bağışıklık sistemini güçlendirir, mikroplara karşı daha etkili koruma sağlar ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

HİPERTANSİYONA YARDIMCI OLUR

Bal kabağının turuncu rengi, potasyum açısından zengin olduğunun bir işaretidir. Potasyum, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, tuzsuz kabak çekirdeği, HDL kolesterol seviyelerini yükselten mineraller ve bitki sterolleri içerir.

KARNINIZI DÜZLER

Bal kabağı, yüksek lif ve düşük kalori içeriğiyle sizi tok tutar. Besleyici bal kabağı, diyetinize ek kalori getirmeden tokluk hissi sağlar ve sindirim sağlığını destekler.

BAL KABAĞI TATLISI TARİFİ

Malzemeler:

  • 1 kilo bal kabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Fırın poşeti

Yapılışı:

  1. Bal kabaklarını kalın dilimler halinde üç parçaya kesin. Çekirdekli kısmı çıkarın ve kabuklarını soyun.
  2. Kabak dilimlerini fırın poşetine koyun ve üzerine toz şekeri dökün. Poşetin ağzını sıkıca kapatıp sallayın.
  3. Bu şekilde bir gece buzdolabında bekletin.
  4. Ertesi gün, poşetin birkaç yerinden kürdanla delikler açın ve fırına verin. Kabaklar yumuşayana kadar pişirin.
  5. Pişen kabakları fırından alın ve isteğe göre tahin ve çekilmiş ceviz ile servis edin.

Afiyet olsun!