Cemre Duman

Antepli ustaların sır gibi sakladığı tarif! Lezzetiyle damak çatlatıyor içindekilerle şifa dağıtıyor: İşte şiveydiz tarifi

Antepli ustaların sır gibi sakladığı tarif! Lezzetiyle damak çatlatıyor içindekilerle şifa dağıtıyor: İşte şiveydiz tarifi

Şiveydiz, sadece Gaziantep geleneksel kent mutfağına ait bir tencere yemeğidir. İçerdiği taze soğan ve sarımsak nedeniyle doğal antibiyotik özelliği taşır. Gaziantep kent mutfağını en çok temsil eden yemeklerden biridir. Gaziantep kent mutfağını en çok temsil eden yemeklerden biridir. Bu tarifimizde sizlere Gaziantep geleneksel kent mutfağına ait olan şiveydiz tarifini sunduk. İşte çok seveceğiniz şiveydiz tarifinin ayrıntıları şöyle;

MALZEMELER

1 kilo taze sarımsak

500 gram pırasa

Yarım kilogram kemikli et (kuzu ya da dana)

300 gram süzme yoğurt

Tuz

Karabiber

1-2 su bardağı haşlanmış nohut

Üzeri İçin;

Sıvı yağ

Nane

YAPILIŞI

Gastronomi şehrimiz Gaziantep' in şiveydiz yemeğini yapmak için öncelikle kullanacağımız eti düdüklü tencerede haşlıyoruz. Yeşil sarımsakları yeşil sap kısımlarına kadar kesiyoruz. Pırasaları da aynı şekilde kesip, suya koyuyoruz. Birkaç kez suyunu döküp, tekrar suda bekletiyoruz. Bu işlem sarımsak ve pırasanın kokusunu gidermek amaçlı yapılıyor. Pişen etleri düdüklü tencereden çıkartıyoruz. Et suyunu süzüp, tekrar düdüklü tencereye koyup içine doğranmış, suda bekletilmiş sarımsak ve pırasayı süzüp, düdüklü tencereye koyup 10 dakika pişiriyoruz.

BU LEZZET ŞİFA KAYNAĞI

Pişen sebzelerin içine nohut ve etleri koyup, tuzunu ayarlıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıyoruz. Daha sonra, yemeğin suyundan azar azar yoğurdun içine döküp ılıtıyoruz ve ılınan yoğurdu, yemeğe karıştırıyoruz. Yoğurdu katma aşamasında çok dikkatli davranmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde yoğurdunuz kesilebilir. Üzerine karabiber ilave edilir ve daha sonra sıvı yağ ile nane yakılıp, üzerine dökülür ve servise hazır hale gelir.

Afiyet olsun.