Sadece 50 liraya evde kendi peynirinizi yapın! Damak çatlatan lezzetiyle kahvaltının tadını çıkarın

Sadece 50 liraya evde kendi peynirinizi yapın! Damak çatlatan lezzetiyle kahvaltının tadını çıkarın

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peynir, ekonomik sıkıntılar nedeniyle uçuk fiyatlara ulaştı. Marketlerde her gün zamlanan ürünler için tonlarca para harcamaya son! Size vereceğimiz tarifle evinizde kendi peynirinizi yapabilirsiniz. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu tarif ile 50 liraya tam 2 kilo peynir elde edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, tarifimizi adım adım uygulamak. Market peynirleri yanında sönük kalacak. İşte evde peynir yapımının en kolay yolu...

MARKETLERE BİNLERCE LİRA ÖDEMEYE SON

Türkiye'de artan enflasyonla birçok ürüne peş peşe zam yapıldı ve fiyatlar inanılmaz seviyelere ulaştı. Zamlardan en çok etkilenen ürünlerin başında gelen peynir, artık lüks bir tüketim haline geldi. Sabahları peynir yemeden kendinize gelemiyorsanız, sizlere vereceğimiz bu tarif ile hem cebinizden tasarruf edecek hem de peynir keyfini doyasıya yaşayacaksınız.

50 LİRAYA EVDE KENDİ PEYNİRİNİZİ YAPIN

Sabahları uyandığınızda güzel bir kahvaltıya kim hayır diyebilir? Elbette kahvaltı peynir ve zeytinsiz olmaz. Ancak son zamlarla birlikte peynir almak bile lüks hale geldi. Size vereceğimiz yöntemle hem ucuza hem de lezzetli peynirin tadına varacaksınız. Damak çatlatan bu lezzetle kahvaltının keyfini çıkarın. İşte evde peynir yapmanın en basit yolu:

GEREKLİ OLAN MALZEMELER

  • Yarım çay bardağı peynir mayası
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 5 kg taze çiğ süt
  • 50 gr su (limon tuzunu çözmek için)
  • 50 gr su (peynir mayasını seyreltmek için)

HAZIRLANIŞI

  1. Sütün Hazırlanması:

    • Çiğ sütü bir tencereye süzerek dökün.
    • Su içinde limon tuzunu eritip bu karışımı süte ekleyin ve sütü yavaşça karıştırın.
    • Tencereyi ocağa alıp sütü 36°C'ye kadar ısıtın ve ardından ocaktan indirin.
  2. Mayalama İşlemi:

    • Başka bir bardakta su içerisinde mayayı karıştırarak seyreltiyoruz.
    • Mayalı suyu süte katıp yavaşça karıştırın.
    • Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika mayalanmasını bekleyin.
  3. Peynirin Kesilmesi:

    • Mayalanmış peynire kesikler atın.
    • Tencereyi tekrar ocağa alıp peyniri yavaşça karıştırarak 40°C'ye kadar ısıtın ve ocaktan indirin.
  4. Süzme ve Yoğurma:

    • Peyniri süzgeç yardımıyla koyup suyundan ayırın (peynir altı suyunu dökmeyin).
    • Eğer tuz eklemek isterseniz, peyniri 70-80°C arasında ısıttığınız içme suyunun içine alın ve kaşıkla yoğurun.
    • Bu aşamada suya tuzu ekleyip eritip peyniri yoğurun. 5 dakika bu şekilde yoğurduktan sonra peyniri süzgece koyun ve bir gece süzülmesini bekleyin.
  5. Dinlendirme ve Saklama:

    • Üzerine ağırlık olarak su dolu bir tencere koyabilirsiniz.
    • Daha sonra peyniri bir kaba koyun ve üzerine geçecek kadar peynir altı suyu ekleyip bu şekilde saklayın.
    • En az 3 gün buzdolabında dinlendirin ve sonra tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!