Bu tatlıyı yapanın kocası tapuyu üstüne yapıyor! Usta pastanelere taş çıkaran tulumba tatlısı tarifi
Osmanlı saray mutfağının favori tatlılarından biri olan tulumba tatlısını evde kolayca yapabileceğiniz bu tarifle çıtır çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz. Eşiniz bu lezzeti tattığında size hayran kalacak ve tadına doyamayacak. Peki, evde tulumba tatlısı nasıl yapılır? Hangi malzemeler kullanılır ve şerbeti nasıl hazırlanır? İşte en kolay tulumba tatlısı tarifi ve püf noktaları...
ÇITIR ÇITIR TULUMBA TATLISI TARİFİ
Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz çıtır tulumba tatlısı, bol şerbeti ve eriyen içiyle eşinizin gönlünü bir kez daha fethedecek.
TULUMBA TATLISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 3 yumurta
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı süt
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 3,5 su bardağı un
- 1,5 yemek kaşığı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- Ayçiçek yağı (kızartma için)
- İsteğe bağlı olarak nişasta
ŞERBETİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 2 adet limon tuzu veya çeyrek limon
EVDE TULUMBA TATLISI YAPILIŞI
İlk olarak şerbeti hazırlayın. Orta büyüklükteki bir tencereye şekeri ve suyu ekleyip karıştırın. Kısık ateşte 15-20 dakika kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında limon veya limon tuzunu ilave edin. Şerbeti 5 dakikada bir karıştırmayı unutmayın.
Hamur için geniş bir kaba toz şeker, tuz ve tereyağını koyun. Diğer malzemeleri ekleyip cıvık bir hamur elde edin. Hamurun kıvamına göre su eklenebilir. Hazırladığınız hamuru 1 saat dinlendirin.
Kızartma tenceresine sıvı yağı alın ve yağın ısınmasını bekleyin. Yağ hafif kızdıktan sonra altını kısın. Dinlenen hamuru yıldız uçlu sıkma torbasına alın ve orta ısıdaki yağın içine bir makas yardımıyla keserek bırakın. Hamurun her iki tarafını da çıtır çıtır olana kadar kızartın. Kızaran hamurları hemen soğuk şerbete atın. Hamur bitene kadar kızartma işlemine devam edin.
TULUMBA TATLISININ PÜF NOKTALARI
Tulumba tatlısını yaparken hamurunuzu mutlaka dinlendirin. Bu, daha iyi ve pürüzsüz bir kabarma sağlar. Yumurtalar, hamur biraz dinlendikten sonra teker teker eklenmeli ve iyice karıştırılmalıdır. Tatlıların iyice pişmesi için hamuru kısık ateşte yavaşça pişirin. Şerbetin iyice soğuması gerekir, aksi takdirde tatlı çıtırlığını kaybeder ve yumuşar. Şerbeti iyice çekmesi için bir müddet bekletilebilir.